W stanie płynnym odznacza się barwą jasnożółtą. W ciągu kilku dni krystalizuje. W celu poprawienia jego struktury w kierunku „luźniejszej” konsystencji skrystalizowanego miodu pszczelarze stosują zabieg kremowania miodu, który polega na delikatnym mieszaniu miodu przez około 3 dni z przerwami czasowymi. Proces ten rozbija cząsteczki skrystalizowanego miodu do bardzo drobnych postaci co powoduje, że miód jest łatwiejszy w rozsmarowywaniu. Jest to miód o największej zawartości glukozy i aminokwasów.
Szczególnie wartościowy dla wątroby i dróg żółciowych. Dobrze wpływa na serce i naczynia wieńcowe. Warto stosować go w stanach zapalnych dróg oddechowych.
Dostępne gramatury: 1,2 kg, 0,6 kg, 0,35 kg
Waga produktu i cena
Słoik 1,2 kg - cena 30 zł
Słoik 0,6 kg - cena 20 zł