Nasze miody

Pyszne, zdrowe i aromatyczne

Co to jest miód spadziowy ?

To inaczej sok roślinny pobrany przez owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Zostaje on przez nie przetworzony, a następnie wydalony w postaci płynu o słodkim posmaku (owady te nie trawią bowiem cukrów, zadowalając się białkami pobieranymi z soku), a krople osiadają na liściach.

Wśród owadów biorących udział w procesie powstawania spadzi wyróżniamy mszyce, czerwce oraz miodówki. Słodycz spadzi wabi pszczoły, które zbierają ją z liści i gałęzi i transportują do ula. Tam ulega ona dalszej fermentacji i zamienia się w produkt ostateczny - miód spadziowy.

Dzięki temu, że miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy i igliwia. Miód spadziowy możemy podzielić na dwa gatunki. Jest to tzw. spadź liściasta, która pochodzi najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta, zazwyczaj świerkowa i jodłowa.
Najczęściej spadź z drzew liściastych zbiera się w Polsce z lipy, klonów oraz dębów a spadź z drzew iglastych pochodzi najczęściej z modrzewia, sosny i świerku.

Miód lipowy

Wśród amatorów miodów utarło się mniemanie, iż jest on najlepszy w smaku i aromacie. Wyróżnia się on silnym zapachem przypominającym woń kwiatów lipy. Jest ostry w smaku z nutą lekkiej goryczki. Krystalizuje po około 1-2 miesięcy. Po skrystalizowaniu ma barwę lekko pomarańczową. Często występuje w połączeniu ze spadzią i wówczas jego barwa jest znacząco ciemniejsza. 
Jego wartość w naszym jadłospisie to przede wszystkim stosowanie w przypadku chorób górnych i dolnych dróg oddechowych. Wspiera też działanie naszego serca i układu krążenia oraz układu nerwowego – dobry na stres.

Dostępne gramatury: 1,2 kg, 0,6 kg, 0,35 kg

 

 

 

Waga produktu i cena


Słoik 1,2 kg - cena 35 zł
Słoik 0,6 kg - cena 23 zł

 

Odwiedź nas na

Szybki kontakt

Gospodarstwo Pasieczne
"Nasza Pasieka"
Beata Malik

Skorochów 34, 48-300 Nysa

e-mail: malibe1@wp.pl
tel. 515 115 055
tel. 668 474 846

 

 

© 2017 Nasza pasieka. All Rights Reserved.